Heb jij wel een meetlint? De must-have voor iedere paardeneigenaar

Heb jij wel een meetlint? De must-have voor iedere paardeneigenaar

Herkenbaar? Je koopt een artikel voor je paard en het past niet. Een veelgemaakte fout is dat men uitgaat van de maat die op het product staat. De frustratie van klanten en ook een beetje van ons, want laten we wel wezen iets retour sturen is nu net echt goed voor het milieu en ook niet voor je portemonnee..

Rekbaarheid van een product

Laten we bij het voorbeeld van een singel blijven. Stel je hebt een lederen singel van 125 cm lengte. En je gaat er bij de nieuwe van uit dat je ook die maat moet hebben. Want hé die maat staat er nu ook in gestanst dus dat móet wel goed zijn. Hij komt aan en helaas toch te klein. Dit komt vaak voor en is ook logisch. Leder en elastiek zijn namelijk beide producten die door gebruik en hun natuurlijke eigenschappen uitrekken. Reken daarbij dat je in tussentijd wellicht een ander zadel (met andere lengte singelstoten) hebt gekocht of je paard gegroeid is en een artikel is al snel te klein.

Met deze tips voorkom je dat je te ondoordacht een verkeerde maat besteld:

  1. Meet je huidige product op met een meetlint of rolmaat.
  2. Hou rekening met het rekken van je nieuwe product want ook je nieuwe product zal gaan rekken. 5 cm rekken is gebruikelijk maar zelfs 10 cm is niet ongewoon want zowel leer als elastiek rekken beide uit.
  3. Hoe hoog of hoe laag zit je singel nu aan de singelstoten. Denk daar ook over na, want je nieuwe singel moet hoe dan ook op het 2e gat kunnen.
  4. Neem bovenstaande punten even bij elkaar in gedachte. En bedenk dan welke maat de beste keuze is.

En hoe zit het met andere items?

Er zijn natuurlijk nog veel meer items die rekken door gebruik. Een aantal zullen we nog noemen die zeker het opmeten waard zijn:

  1. Een broekriem. Het verschilt namelijk per merk of ze de gesp meerekenen en ook riemen rekken (enorm). Ga ook bij dit product nooit uit van de maat die erin staat;
  2. Hondenhalsbanden. Hiervoor geldt hetzelfde als hierboven. Het ene merk rekent de gesp wel mee en het andere merk niet. En bij de ene zitten er 7 gaten in en de andere misschien maar 5 en is er geen ruimte voor extra gaatjes knippen.
  3. Duitse maten vallen snel groter dan merken uit andere landen. Een merk als Dy'on valt bijvoorbeeld kleiner dan een hoofdstel van Duitse makelij. Wij geven vaak een maatadvies of kijk in de maattabel bij het product.
  4. Chaps rekken door gebruik ook enorm. Oude chaps opmeten en zo de maat van je nieuwe bepalen? Dat is echt een enorme fout. Je been opmeten volgens de maatinstructies met een meetlint? Dat is wel een heel goed idee. Ieder merk heeft wel zijn eigen instructies dus kijk wel even goed wat het betreffende merk aanraadt. En nog een tip: meet je benen nooit zelf hangend op de kop op. Dit gaat in 90% van de gevallen ook niet goed. Een vriend/vriendin, familie of wie je maar kan helpen is een beter idee.
En zo zijn er nog veel meer items te noemen die door gebruik ineens een hele andere maatvoering krijgen. Vind jij ruilen ook zo vervelend? onthoud dan bovengenoemde tips. Je doet er jezelf zeker een groot plezier mee! En twijfel je over welke maat je moet bestellen? Neem gerust contact met ons op.

 

Back to blog